Vår huvudinstruktöringmar_johansson_3

Ingmar Johansson är föreningens huvudinstruktör och han bor i Norrköping med sin fru Erika och barnen Stephanie och Charlie. Han arbetar idag som idrottskonsulent och instruktör på KENPO Självförsvarsstudio. Som är Skandinaviens största Kenposkola och ligger i centrala Norrköping och med cirka 300 aktiva Kenpoelever och flera gymnasielever som besöker föreningen genom utbildning i mental träning i skolan och självförsvarskurser som klubben driver åt Norrköpings kommun. Ingmar jobbar heltid med att instruera i Kenpo och självförsvar och som lärare i mental träning för gymnasieklasser.

Startade med boxning

Ingmar startade sin Kenpoträning 1985. Efter tre års träning av boxning ville han träna något med mer helhet, både händer och fötter och där den mentala och filosofiska aspekten av träningen hade stort inflytande. Med boxningen i bagaget kom han i kontakt med Kenpo Karate. Under resten av 80-talet tränade Ingmar med Kenpofolk från Chile. En blandning av Shotokan och amerikansk Kenpo. 1991 begav han sig till kenpons stora mecka och utvecklingsplats Pasadena i Kalifornien där han började sin utveckling och förändring till Ed Parker´s Kenpo Karate. Samma år kom Ingmar i kontakt med Graham Lelliott som var en av Mr Parker´s svartbältare på Jersey i Engelska kanalen. Mr. Lelliott har varit och kommer alltid vara Ingmars första instruktör och vän, mannen som vägledde och hjälpte honom när han var i störst behov av hjälp.

Mötte Sifu Planas 1996

1993 graderade Ingmar till svart bälte på Jersey och sedan dess har han graderat 1995 i Madrid, 1998 i Jersey och 2001 i Fresno, Kalifornien. Den 16 februari 2006 fick Ingmar svart bälte 5:e dan och den 12:e maj 2012 fick han 6:e dan av Grandmaster Richard ”Huk” Planas.  Den 19 maj 2018 under Viking Camp  fick Ingmar sitt 7:e dan och titeln Senior Professor av Grandmaster Richard ”Huk” Planas.

ingmar-huk-2011

Den linje Ingmar följer idag är Sifu Richard ”Huk” Planas. Han träffade Grandmaster Planas 1996 i Baltimore, USA på ett stort internationellt träningsläger. Mr Planas anses vara Kenpons mest kunniga instruktör i världen idag. Ingmar är den förste eleven under Mr Planas som blir graderad i Europa. 2008 fick Ingmar ”The Patch” som är ett erkännande från Grandmaster Planas att man kan systemet till hans personliga tillfredsställelse och den förste utanför USA som fått det. Idag har Ingmar även en elev som också uppnått ”The Patch” i Chile.

Reser mycket omkring i världen

Ingmar är en av de instruktörer som rest runt mest bland alla Européer för att inhämta kunskap. I de flesta hörn av den amerikanska kontinenten har han studerat och analyserat Kenpon. Ingmar var den som tog Ed Parker´s Kenpo till Sverige och han arbetar ständigt med olika projekt för att sätta Kenpon på den Europeiska kartan. Idag tränar Ingmar kontinuerligt med toppinstruktörer som Senior Master of the art Richard ”HUK” Planas och Master of the Art Marty Zaninovich.  Ingmar reser inte bara för att införskaffa kunskap utan reser själv runt och undervisar. Han har bl.a. undervisat i , Australien, Belgien, Chile, Cuba, Danmark, England, Frankrike, Guatemala, Grekland, Holland,  Irland,  Italien, Jersey (Engelska kanalen), Kanada, México, Ryssland, Spanien, Tyskland, USA och Venezuela. Ingmar undervisar på tre olika språk Svenska, Engelska och Spanska.

Har vunnit många medaljer

Internationellt är Ingmar en erkänd instruktör med många medaljer från Europeiska Mästerskapen och han anses vara en duktig allsidig utövare som behärskar många olika discipliner vilket är ganska ovanligt. Han har genom åren vunnit i team fighting, individuell fighting, traditionell Kenpo-kata, vapen-kata och självförsvarstekniker. Ingmar har runt 20 olika EM-medaljer i Kenpo under 90-talet.

Tränar även filippinska kamparter

1999 började Ingmar träna med Mr Tim Hartman 9:e dan i Modern Arnis som en filippinsk kampart med vapen. Han innehar svart bälte 1:a dan i Modern Arnis. Efter detta tränande Ingmar Eskrima i Norrköping med instruktören Kenneth Johansson under 14 års tid. Idag tränar han Balintawak, Silat och Inosanto FMA under vägledning av Sifu Marty Zaninovich från Los Angeles som är elev under Grandmaster Nene och licenserad instruktör under Grandmaster Dan Inosanto.

 

Här kan ni se ett par videoklipp med Professor Johansson

Claudio_850

 

ingmar2_850