Senior Grandmaster Edmund K. Parker

edparker

Mr. Ed Parker ursprungligen från Hawaii är den obestridde “Fadern” av American Karate. Han öppnade sin första kommersiella Karatestudio 1954. 1961 hänvisade Time Magazine till Mr. Parker som “Högste präst och profet av Hollywoodsekten”. Han lärde ut Kenpo till så välkända personer som Robert Wagner, Blake Edwards, Robert Culp, Robert Conrad, Darrin Mcgavin, Jose Ferrar, Elvis Presley och många många fler.

Mr. Parker var aldrig nöjd med patenterade svar. Medan han trodde att tradition var användbar så placerade han betoningen på logik över tradition. Hans Kenpo har varit effektiv allt sedan starten och kommer att vara effektiv även i framtiden! Idag har Mr. Parkers Kenpo expanderat över hela världen med skolor utöver USA bland annat i Australien, Belgium, Chile, Canada, Danmark, England, Frankrike, Grekland ,Guatemala, Holland, Italien, Irland, Mexico, New Zeeland, Spanien, Sverige, Tyskland, och Venezuela. Nya skolor bildas ständigt.

 

 

Master Richard ”Huk” Planas

Mr Planas började sin kenpoträning I Fresno Californien I slutet av 60-talet under Steve
Labounty och Tom Kelly. Han flyttade med Tom Kelley för att öppna en skola i El Paso Texas för att sedan flytta till Pasadena Kalifornien för att jobba åt Ed Parker 1969. Han erhöll sitt svarta bälte och alla de andra graderna av Ed Parker upp till svart bälte 7:e Dan detta var 1985. Det var det högsta graden utgiven av Ed Parker bland sina elever. Han var huvudansvarig för Ed Parker´s skola i Pasadena i många år men även vice-ordförande de sista 10 åren som Ed Parker levde för den världsomfattande organisationen IKKA (International Kenpo Karate Association). Mr Planas var delaktiv i framtagandet av original manualerna som än i dag används för att undervisa i Kenposkolor över hela världen.

370x234x - 101002_Q9C6502x

Efter Mr Parkers död bildades de många nya Kenpo organisationer, som i sin tur graderade upp Mr Planas till både 8:e, 9:e och 10:e graden svart bälte. Han är expert i Kenpo men han har även tränat många andra arter som bl.a. Judo, Tai Chi, Kung Fu, Shotokan och silat.

Idag reser Sifu Planas på heltid och undervisar sina privata elever men även seminarier vid olika tillställningar och events. Han har en stor grupp av olika skolor i USA med reser regelbundet till olika platser i Europa, Central och Syd-Amerika.

Master Planas är känd för att vara ”lärarnas lärare” Mr Planas undervisar varför man gör något och sedan hur man utför det på bästa sätt. Allt baserat på de regler och principer som systemet är strukturerat runt.

 

Här kan du lyssna på Grandmaster Huk Planas om hans historia, systemet och hans Kenpo emblem.